×
Andere dieren - Chinchilla

De voortplanting


Chinchilla's zijn monogaam, het vrouwtje is wat groter dan het mannetje (bok) en is ook sterker. Jonge chinchilla's zijn nestvlieders, dus zeer snel zelfstandig.

Geslachtsrijp:vrouwtje op 5-6 maanden, mannetje op 9 maanden, maar er zijn al gevallen bekend dat ze op 4-5 maand al konden bevruchten.

Fokrijp:
8-9 maanden

Oestrische cyclus:
28-50 dagen

Draagtijd:
105-118 dagen

Nestgrootte:
1-5

Speenleeftijd:
8-9 weken

Volwassen gewicht:
400-600 gram

Temperatuur:
37,5-38,5 C

Levensduur:
tot 10-20 jaar

Chinchilla's kunnen in een groep worden gehouden met 1 mannetje of als paartje. De kooi moet minimaal 100x50x50cm groot zijn en gemaakt zijn van knaagbestendige materialen!

Voor de eigenaar die wel eens een nestje wil fokken met zijn chinchilla’s :De draagtijd bedraagt 3,5 maanden, met gemiddeld 2 jongen als resultaat. Meer jongen resulteert in problemen want er zijn meestal maar twee melkklieren echt functioneel bij het moedertje : dan moet er bijgevoerd worden met kunstmelk !

Het onderscheid tussen de geslachten is niet altijd zo evident voor een leek. Daarom heb ik hiernaast een aantal beelden gezet om het onderscheid gemakkelijker te maken.

Bij het mannelijk dier is er een grotere afstand tussen de anus en de geslachtsopening.

Wat de gezondheid betreft, kan ik niet genoeg de nadruk leggen op het darmstelsel van de chinchilla : merkt ook u maar iets op van darmkrampen, diarree etc..aarzel niet om meteen diergeneeskundige hulp in te roepen, want zulke zaken verlopen snel en vaak fataal. Ook de longen zijn erg gevoelig : vermijd tocht en wisselende temperaturen.