×
Andere dieren - fret

De Fret

 

Fretten zijn erg populair aan het worden. Dat is niet zo verwonderlijk want het zijn ook erg leuke en speelse dieren. Een fret spreekt je wel, of spreekt je niet aan. Maar als de fret je aanspreekt ben je er ook helemaal weg van. Het is niet voor niets dat eigenaren vele kilometers rijden om hun zieke fretje op de praktijk te laten behandelen. Ze zijn gewoon heel erg dol op hun fretje en willen de beste behandeling. Helaas is het namelijk zo dat veel dierenartsen toch nog onvoldoende kennis hebben van de ziekten bij de fret. Je kunt ze nu eenmaal niet behandelen zoals een hond of een kat, en zeker niet als een konijn of cavia want daar hebben ze totaal niets mee gemeen (die eten ze liever op).

Doordat een fretje een roofdier is, is hij waarschijnlijk zo speels. Een fretje zal ook altijd naar je toe komen en je uitnodigen tot spelen. Dit in tegenstelling tot een konijn dat over het algemeen eerder van je wegloopt. Nieuwsgierig zijn ze ook, ze kruipen overal onder, tussen en in. Als ze buiten komen zullen ze door hun nieuwsgierigheid steeds verder van het huis weglopen en weten dan helaas meestal de weg niet meer terug te vinden. Dus buiten alleen onder toezicht los laten lopen of aan een riempje meenemen.
Fretten worden meestal in een ruime kooi gehouden, maar elke fret moet er dagelijks een uurtje uit (onder toezicht) om eens lekker te kunnen spelen en rennen. Het liefst wil hij dan ook eventjes wat aandacht van zijn baas. Als dat niet mogelijk is moet je goed overwegen of het houden van een fretje wel zo prettig is voor het diertje zelf. Twee fretjes spelen veel met elkaar. Als je 1 fretje wilt, dan zul je meer aandacht aan hem moeten besteden, want je bent dan namelijk het enige speelkameraadje voor hem. De band die dan wordt opgebouwd tussen mens en dier kan dan wel heel intensief en prettig zijn.
Sommige fretten zijn echte knuffel -fretten andere zijn wat meer zelfstandig en willen wel spelen maar niet op schoot liggen. Over het algemeen zijn ze zindelijk en doen hun behoeftes op een kattenbakje. Helaas zijn er echter ook fretjes die het daar ook wel eens naast doen of net op een plaats waar je dat liever niet zou willen.

De fret is een gedomesticeerd dier en stamt af van de bunzing. Net zoals de hond gedomesticeerd is en afstamt van de wolf. Dit betekend echter dat de fret niet meer kan overleven in de natuur. Het loslaten van de fret in het bos is dan ook een daad van dierenmishandeling.

Als je een fret wilt aanschaffen laat je dan eerst goed informeren. Daarom is deze site in de eerste plaats ontworpen!