×
Andere dieren - hamster

Soorten hamsters

 

Hier vind je informatie over de verschillende hamstersoorten. Er zijn 2 hoofdgroepen:

 • Dwerghamsters
 • Goudhamster

 

Russische dwerghamster (Phodopus sungorus sungorus)

 

De Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan (Siberië). Deze hamster is een vrij rustige hamster (rustiger dan bijv. de Roborovski dwerghamster). Het lichaam heeft een doorsnee van ongeveer 7 centimeter en een klein staartje. De Russische dwerghamster heeft een brede kop met ronde en bolle ogen. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.

Wat bijzonder is aan deze hamstersoort is zijn wintervacht, in de winter wordt de vacht wit. Niet alle Russische dwerghamsters in gevangenschap krijgen een wintervacht, het ligt aan de hoeveelheid (kunst)licht in de kamer. Bij de meeste mensen gaat in de winter al vroeg de lamp aan, zodat er geen wintervacht ontstaat.

In theorie kan de Russische dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten, maar dat gaat vaker fout dan goed. Het is ook niet zielig om een Russische dwerghamster solitair te houden. Als je toch meerdere Russische dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Het is dan wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.

Russiche dwerghamsters bestaan in 3 officieel erkende kleuren:

 • Wildkleur: De buik is grijswit, oortjes donker, een donkerbruine vacht en een zwartbruine streep over zijn rug.
 • Blauw-wildkleur (sapphire): Het lijkt op de wildkleur, alleen is de vacht blauwgrijs en is de streep over zijn rug donkerblauw.
 • Parelgrijs (pearl): Een witte vacht, de oortjes zijn lichtgrijs.

Ned. naam: Russische dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus sungorus sungorus
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
Lengte (kop-romp): 64-100 mm

 

Campbelli dwerghamster (Phodopus sungoris campbelli)

 

De Campbelli-dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Mongolië en Noord-China. Hij is nauw verwant met de Russische dwerghamster. Ze hebben de reputatie agressief te zijn, maar als je je Campbelli hamster bij een goede fokker of een betrouwbare dierenwinkel haalt is daar geen sprake van. Ze zijn wat nieuwsgieriger en assertiever dan Russische dwerghamsters. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.

In theorie kan de Campbelli dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten en de ervaring van leden van het Hamsterforum is beter dan met het samenhouden van Russische dwerghamsters. Echter, het is ook niet zielig om een Campbelli dwerghamster solitair te houden. Als je meerdere Campbelli dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Het is dan wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.

De Campbelli dwerghamster komt in heel veel verschillende kleuren en vachttypes voor.

Ned. naam: Campbelli dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus sungorus campbelli
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
Lengte (kop-romp): 68-103 mm

 

Het verschil tussen Russen en Campbelli's:
Het is voor het ongeoefende oog vrij moeilijk het verschil te zien tussen een Russische en een Campbelli dwerghamster. Er zijn echter een paar kenmerken die vrij makkelijk te zien zijn.
Ten eerste komt de Russische dwerghamster maar in een beperkt aantal kleuren voor en heeft altijd een witte buik, "bogen" in zijn zij (behalve een pearl natuurlijk), en is bijvoorbeeld nooit gevlekt. Als je een hamster hebt die hier niet aan voldoet, is het in ieder geval geen Russische dwerghamster. Sommigen Campbelli-kleuren hebben ook bogen in de zij, maar deze zijn minder scherp afgetekend dan bij de Russische dwerghamster. Bij de wildkleur Campbelli zit er bijvoorbeeld een gelige tint tussen de zijbogen en de witte buik, terwijl de overgang bij de Rus wat abrupter is.
Een relatief makkelijk kenmerk om de Russische dwerghamster van de Campbelli te onderscheiden is de aalstreep. Russische dwerghamsters hebben een brede, dikke aalstreep, Campbelli's hebben een dunne aalstreep (bij bepaalde kleuren zelfs niet goed zichtbaar)
Verder loopt bij een Russische dwerghamster de neus vloeiend over in de rest van de kop, bij een Campbelli ligt de neus er bij wijze van spreken als een bolletje op.

Een Campbelli dwerghamster heeft van bovenaf gezien een 8-vorm, een Russische dwerghamster een ei-vorm (smal bij de schouders, breed van achteren).
Tot slot heeft de Campbelli een wat meer plukkerige vacht dan de Russische dwerghamster.

Russische dwerghamsters en Campbelli's zijn de enige hamstersoorten die onderling gekruist kunnen worden, je krijgt dan zogeheten "hybride" hamsters. Dit is echter absoluut af te raden omdat dit ernstige gevaren voor de gezondheid op kan leveren en het is desastreus voor het zuiver houden van de beide subsoorten.

Aangezien Russische en Campbelli dwerghamsters onderling gekruist kunnen worden, zul je als je je hamster uit de dierenwinkel hebt gehaald waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten of je een raszuivere Russische of Campbelli dwerghamster hebt. Op de onderstaande foto is een voorbeeld van kruising Rus/Campbelli te zien. Hij is gevlekt, dus geen raszuivere Rus, maar heeft een te brede aalstreep om een Campbelli te kunnen zijn.

    

Roborovski dwerghamster(Phodopus roborovskii)

 

Roborovski dwerghamsters zijn de kleinste dwerghamsters. Ze hebben een kort en breed kopje met ronde, grote ogen. Hun vacht bevat een bruingele tint met een grijze onderlaag. Er is geen streep over de rug (aalstreep) en een witte buik.
Oorspronkelijk komen ze uit het Westen en het Oosten van Mongolië en Noord China. Ze zijn erg levendig en snel en ze worden ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Over het algemeen zijn Roborovski's vooral "kijkhamsters". Ze zijn te snel om vast te kunnen houden.
Ze zijn niet solitair en kunnen dus meestal in groepjes worden gehouden. Het is wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.

Er is tegenwoordig een kleurmutatie van de Roborovski verkrijgbaar. Het oorspronkelijke uiterlijk (wildkleur) ziet er zo uit:

De nieuwe variant wordt "white face" of "white mask" genoemd:

Ned. naam: Roborovski dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus roborovskii
Levensverwachting: 2 - 3 jaar
Lengte (kop-romp): 86-92 mm

 

Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus)

 

De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-China en Mongolië. Ze zijn erg levendig en houden van klimmen. Ze zijn wreed tegen soortgenoten, dus ze moeten net als de Syrische hamster solitair worden gehouden. Ze worden ongeveer 2,5 tot 4 jaar oud. De Chinese dwerghamster heeft een duidelijk waarneembaar staartje van ongeveer 1 centimeter lang, wat voor een groot deel verklaart waarom ze zo goed kunnen klimmen. Ze gebruiken hun staartje voor houvast en om hun evenwicht te bewaren. Verder is geslachtsonderscheid bij de Chinese dwerghamster erg makkelijk, bij mannetjes kunnen de ballen tot wel 1/3 van de lichaamslengte beslaan!

Chinese dwerghamster worden relatief niet zo vaak als huisdier gehouden in Nederland. Lees over ervaringen van mensen met Chinese dwerghamsters of deel je eigen ervaringen in het onderwerp over Chinese dwerghamsters op het Hamsterforum.
Hieronder staan weer de kleuren.

 • Wildkleur: Een bruingrijze kleur met zwarte haarpuntjes. Ze hebben een vaalwitte buik en een donkerbruine aalstreep.
 • Wit: Ze zijn effen wit met een donkere aalstreep en donkere ogen.
 • Gevlekt: Ze komen ook nog gevlekt voor.

Ned. naam: Chinese dwerghamster
Latijnse naam: Cricetulus griseus
Levensverwachting: 2,5 - 4 jaar
Lengte (kop-romp): 82-126 mm

 

De Goudhamster of ook wel de Syrische hamster genoemd.

 

Vroeger werd vooral deze naam gebruikt, maar tegenwoordig heten ze Syrische hamsters. Deze naam is ook beter, omdat er verschillende kleuren zijn naast de oorspronkelijke kleur goud. In 1839 werd de Syrische hamster ontdekt, maar daarna dachten ze dat hij was uitgestorven. In 1930 vonden ze in de Syrische woestijn een nest met een vrouwtje en haar jongen. Met dat nest is verder gefokt en de meeste mensen denken daarom dat alle Syrische hamsters die worden gehouden, afstammen van dat nest. De Syrische hamster is solitair, dat betekent dat hij agressief is tegen soortgenoten (behalve als ze geslachtsrijp zijn). Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.

De Syrische hamster komt in verschillende vachtsoorten en kleuren voor:

 • Normaalhaar: Deze vacht is kort, dicht en wollig. Hij voelt zacht aan.
 • Langhaar: De vacht is erg zacht en enkele centimeters lang. Gemiddeld wordt de vacht van een mannetje langer dan dat van een vrouwtje.Bij deze soorten is het noodzakelijk dat je de vacht soms verzorgt, voor meer informatie kijk hier
 • Rex: De vacht is erg kort, wollig en gegolfd. De snorharen zijn altijd gekruld.
 • Satijnhaar: De satijnharige vacht hoort kort te zijn en niet wollig. De vacht moet echter wel dicht zijn en een mooie glans geven. Satijnbeharing komt zowel voor bij normaalharige en langharige en rex hamsters.

Kleuren met uitmonstering:

 • Goud: De oorspronkelijke kleur. Ze hebben en goudbruine vachtkleur. De buik en poten zijn wit en de ogen zijn donker van kleur. Er is een duidelijke grens tussen goud en wit
 • Geel: De vacht heeft een warme, gele kleur. Creme is de grondkleur en de buik is vaalwit. De ogen zijn zwart
 • Lilac: Ze hebben een zachtgrijze vacht. De oren zijn lichtbruin en de ogen donkerood. De buik is lichter van kleur dan zachtgrijs.
 • Sepia: De oren van deze hamsters zijn donkergrijs en de ogen donkerbruin. De vacht is bruingeel tot beige en de buik is zachtgrijs.
 • Grijs: De vacht is grijs en de buik is lichtgrijs. De ogen zijn donkerbruin en de oren donker grijs.
 • oranje: ze hebben een warm, oranje vacht. Een lichte buikkleur, donkerrode ogen en bruine oren.

Eenkleurig:

 • Chocolade: De vacht is chocolakleurig, de oren bruin en de ogen van deze hamsters zijn zwart.
 • Zwart: Zwarte hamsters horen eigenlijk helemaal zwart te zijn, maar er komen ook heel veel zwarte hamsters voor met witte voetjes en soms kleine witte vlekjes voor. De oren zijn wat lichter en de ogen zijn zwart.
 • Champagne: De vacht is lila met een kleine grijze tint. Ze hebben rode ogen.
 • Albino: Deze dieren zijn helemaal wit met rode ogen. De oren hebben een vleeskleur
 • Wit Met donkere ogen: net als de albino zijn deze dieren ook wit. Het verschil zijn de ogen, deze zijn niet rood maar donker
 • Wit met rode ogen: Ook deze lijkt op de albino, alleen hebben deze donkergrijze oren.
 • Creme met rode ogen: De vacht van deze dieren zijn roomkleurig. De buikkleur is wat lichter en de ogen zijn rood
 • Creme met donkere ogen: De vacht is abrikooskleurig. Ze hebben donkere ogen en donkergrijze oren.
 • Dove/duifgrijs: De ogen van deze dieren zijn rood, de vacht is duifgrijs.
 • Donker-sepia: van deze dieren zijn de haarpunten donkerbruin/zwart. De andere kleur is beige, net als de poten en de 'ringen' om de ogen. De ogen zijn zwart en de oren zijn donker van kleur.
 • Zilver-sepia: Precies hetzelfde als de donker-sepia. Het enige verschil is dat de delen die bij de donker-sepia beige zijn, dat ze hier zilverwit zijn.

Kleuren met tekening:

 • Gevlekt: Deze dieren komen in allerlei verschillende kleuren voor. De eerste gevlekte hamsters werden geboren in 1947.
 • Schildpad: Deze kleur komt alleen voor bij vrouwelijke hamsters. Deze hamsters hebben twee haarkleuren die in een soort 'lappen' over het lichaam verspreid zijn. Een kleur is altijd geelachtig, de andere kleur kan bruin of zwart zijn. Als dit wordt gecombineerd met de kleur wit, heet dit driekleur.
 • Witband: Deze hamsters hebben een gekleurd lichaam met een witte band in het midden dat over de buik, rug en zijden loopt. Deze band is erg recht.

Ned. naam: Syrische hamster
Latijnse naam: Mesocricetus auratus
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
Lengte (kop-romp): 17-18 cm