×
Andere dieren - hamster

Ziekten bij de hamster

 

Natuurlijk kan een hamster ook ziek worden, hieronder staan de meest voorkomende ziekten en kwalen. Er staat ook een lijstje hoe je het kan voorkomen en een lijstje met de kenmerken van een gezonde hamster.

Voorkom ziekten en maak deze fouten niet: Door snelle overgang van bijv. warmte naar koude of andersom kan een hamster ziek worden, ook tocht, en slecht voer kan voor problemen zorgen. Verstoring tijdens zijn slaapperiode, en het ontbreken van graaf-, knaag- en klimmogelijkheden kan op termijn ziekten veroorzaken of zelfs nefast zijn.

Een gezonde hamster: De vacht is glanzend en glad (een oude hamster wordt soms op sommige plekken kaal). Het gedrag is levendig. De ogen zijn helder en droog(niet lopend). De nagels zijn niet te lang, zonder scheurtjes . De ademhaling is rustig en regelmatig .

De dierenarts: Bij sommige ziekten (zoals natstaart) is het noodzakelijk dat je jouw hamster gauw laat behandelen. Als je naar de dierenarts gaat is het verstandig om ook wat van het strooisel in zijn kooi mee te nemen (met uitwerpselen). Soms moet een dierenarts namelijk zijn uitwerpselen onderzoeken. Ook is het handig als de dierenarts volgende gegevens heeft:

  • De leeftijd van je hamster
  • Waar hij staat (is er veel tocht/zon enz.)
  • Wanneer (hoe lang geleden) had hij de eerste symptomen
  • Is er iets ongewoons gebeurd (ander eten, temperatuur drastisch veranderd)
  • Wat hij als eten krijgt
  • Of je gemerkt hebt dat hij pijn heeft, zo ja, waar

 

De meest voorkomende ziekten en kwalen:

 

Ademhalingsmoeilijkheden:
Hiermee bedoel ik niezen, een loopneus en andere ademhalingsmoeilijkheden. Dit kan ontstaan door tocht, en kan zeer snel verslechteren tot longontsteking. Daarom spoedig naar de dierenarts gaan om een onderzoek te laten uitvoeren.

Diarree:
De oorzaak van diaree ligt aan ongeschikt voer of voer dat is bespoten. Ook kan het liggen aan een te plotselinge verandering van het voer. Geef terug de oude voeding en als de diarree niet snel(binnen de 48u)betert ga dan met de hamster naar de dierenarts want waarschijnlijk zal de diarree dan infectieus zijn, en moet aangepaste medicatie gegeven worden om beterschap te bekomen.

Haaruitval:
Kan bijvoorbeeld ontstaan door het wrijven tegen voorwerpen in de kooi. Ook door zich te krabben kunnen ze haar verliezen: ze kunnen bijv. vlooien of mijten hebben. Haaruitval kan ook ontstaan door de ouderdom. De oren worden kaal en daarna ook delen van het achterlijf en de buik.

LCM (Lymphocytaire Choriomeningitis):
LCM is een hersenvliesontsteking die alleen nog bij jonge Syrische hamsters voortkomt, ze zijn nog niet bij dwerghamsters geconstateerd. Hamsters met LCM worden mager, slaperig en krijgen een ruige vacht. Daarna komen er soms bindvliesontstekingen en worden ze bijna altijd 'lichtschuw'. Na ongeveer een 4 weken is de ziekte meestal over, het heeft zelden een dodelijke afloop. Hamsters ouder dan 5 maanden hebben geen kans meer op LCM. Om helemaal geen risico te nemen om een hamster met LCM te kopen zijn er zogenaamde 'LCM-vrije kweekstammen'.

Natstaart:
Natstaart is een besmettelijke ziekte dat kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree. Als je er snel bij bent kan de dierenarts deze ziekte wel nog behandelen.

Oogproblemen:
Oogproblemen komen vaak voor, vooral bij oudere hamsters. De ogen zijn geïrriteerd en een beetje etterig. Daardoor kleven de oogleden aan elkaar. Dit ontstaat door een luchtweginfectie of oogirritatie (door bijv. stof). Je kan met lauw/warm water het een beetje weghalen. Als het helemaal niet helpt kan je naar de dierenarts gaan. Die heeft er meestal wel een remedie tegen.

Verkoudheid:
Als een hamster verkouden is, is hij erg rustig en lijkt zijn neusje erg vochtig. Als hij erger verkouden wordt kun je hem ook horen snuiven en niezen. Als een hamster verkouden is plaats je hem in een schone kooi met een dikke laag strooisel. Verkoudheid is besmettelijk dus je moet ook oppassen dat je de hamster niet in de buurt van andere hamsters zet, die kunnen dan worden besmet. Om de voor komen dat de verkoudheid omslaat in een longontsteking ga je best te rade bij de dierenarts.

Verlamming:
Verlamming van bijvoorbeeld een poot kan door verschillende manieren ontstaan. Ze kunnen er meestal goed mee omgaan en er na een tijd goed mee lopen. Het kan ook ontstaan door een ontsteking in de zenuwen, ouderdom en nog vele andere redenen. Hoewel ze nog goed kunnen lopen, moet je het radje weghalen als een poot is verlamd. Het pootje hangt er dan slap bij en kan dan vast komen te zitten tussen het radje. Ga toch langs bij de dietrenarts om uit te maken of de verlamming toch niet behandeld kan worden.

Wangzakverstoppingen:
Als een hamster een wangzakverstopping heeft, kan hij zijn wangzakken niet gebruiken. Wangzakverstoppingen worden meestal veroorzaakt door verkeerd voedsel. Sommige soorten voedsel (bijv. chocolade) kunnen gaan smelten waardoor de wangzakken dicht kleven. Als je hamster een wangzakverstopping heeft moet je naar de dierenarts gaan. Zelf oplossen zal niet lukken.

Shock:
Een shock kan ontstaan na een hele harde val, een (plotselinge) aanval van hond of kat en er kan bloedverlies ontstaan. Als een hamster in shock is ligt hij stil en is hij erg suf. Je moet jouw hamster dan in een schemerige omgeving leggen op een handdoek dat op een warme kruik ligt. De kruik moet warm zijn, maar de temperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden. Als de hamster na een kwartier(niet langer!) niet verbeterd is, is het noodzakelijk zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Een gebroken poot:
Als een hamster een gebroken poot heeft, heeft hij veel pijn! Hij zal dan niet kunnen lopen. Je moet er niet aan gaan zitten prutsen maar ga ermee naar de dierenarts om het te spalken.

Ouderdom:
Een oude hamster wordt langzaam kaal en gaat minder vaak in het radje. Soms worden ze ook nog blind, maar ze kunnen zich dan nog goed redden, omdat hun reukzin erg goed ontwikkeld is. Laat de hamster bij zijn laatste dagen zoveel mogelijk met rust en geef hem zijn lievelingseten.

Te lange tanden:
De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat de voortanden continu doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten.
Door onvoldoende knaagmogelijkheden of een erfelijke afwijking is het mogelijk dat de tanden niet goed afslijten. Als de tanden te lang zijn, kan de hamster niet meer eten en vermagert hij. Bij de dierenarts kun je de tanden van je hamster laten knippen. Niet zelf doen, want je zou verkeerd kunnen knippen en onherstelbare schade kunnen veroorzaken.

Een te dikke hamster:
Een te dikke hamster kan je herkennen als hij minder speelt en het lichaam erg 'bol' is. Dikke hamsters zijn gevoeliger voor ziekten en als een hamster zelfs al van jongs af aan te dik is, kan hij zelf een jaar eerder doodgaan dan normale hamsters. Als een hamster moet afvallen, geef hem dan geen vet voedsel, zoals vlees, noten en pinda's.

 

Verschijnselen bij gebrek aan:

 

Vitamine A:
Kale plekken in de vacht, diarree, infectiegevoeligheid

Vitamine B:
Vruchtbaarheid vermindering, haaruitval, verteringstoornissen, gewichtverlies

Vitamine E:
Haaruitval, ruwe/brokkelige huid, onvruchtbaarheid, slechte groei van jonge dieren, huismijtinfecties, bloedsomloopproblemen

Eiwitten:
Slechte vacht, haaruitval, slechte groei van jonge dieren, onvruchtbaarheid, bijterigheid, oorproblemen, longontsteking

Ijzer:
Darm/maagstoornissen, onvruchtbaarheid, spierziekten, bloedarmoede

Jodium:
Schildklierafwijkingen, stofwisselingsstoornissen

Natrium:
Spijsverteringsstoornissen

Magnesium:
Diarree, haaruitval, onrust, krampen, prikkelbaarheid

Fosfor:
Rachitis (calciumtekort in de botten, waardoor er verwerking ontstaat)

Calcium:
Haaruitval, ontkalking van de botten, afbreking van de tanden, diarree, verlammingen

Kalium:
Hartproblemen, gewichtsverlies, ascites (vocht in de buikholte)

Bij vermoeden van een gebrek: ga onverwijld naar de dierenarts!!!