×
Vogels - papegaai

Huisvesting papegaaien

 

Het is belangrijk bij de aankoop je terdege bewuste te zijn van het feit dat een papegaai geen solitair dier is. Het is een dier die van nature uit in grote groepen leeft, en dus gezelschap op prijs stelt.

Je zal bij aankoop van één papegaai veel tijd moeten vrij maken om je dier bezig te houden en gezelschap te geven om verveling te vermijden. Is dat niet mogelijk dan is het erg belangrijk om een zo groot mogelijke kooi te kopen zodat er zo veel mogelijk speeltjes kunnen aangebracht worden om je papegaai afleiding te geven om de dag alleen door te komen. Doe je dat niet en slaat verveling toe, dan uit zich dat meestal in verderplukken. Dit is een kwaal die je later maar zeer moeizaam of zelfs nooit zal afgeleerd krijgen. Voorzie ook wilgentakken om aan de schors te prutsen: daar zijn ze ook een tijdje zoet meer. Ook een spiegeltje en zo zijn waardevol.

Ook is het aangewezen, als je de plaats hebt, en een grote kooi kan kopen, om twee papegaaien aan te schaffen. Dit is handig omdat ze mekaars gezelschap houden. Het best koop je dan een koppel. Dit kan je pas met zekerheid weten mits sexen door indoscopie en certificaat van een dierenarts. Geloof beweringen van de verkoper niet zolang je geen papier gezien hebt met duidelijke ringnummervermelding! Of laat een DNA test doen via wat pluimpjes. Dit kan uiteraard via je dierenarts.

Heb je nog meer plaats, overweeg je meerdere papegaaien te gaan houden, dan kan je een volière plaatsen voor je papegaaien. Hier zijn ze natuurlijk optimaal in hun nopjes, en de koude wintertemperaturen buiten bij ons zal hen niet deren, mits ze een licht verwarmd hok hebben waar het vorstvrij is. Voorzie ook het drinkwater vorstvrij te plaatsen.