×
Andere dieren - fret

Verzorging van fretten:

 

 

Opvoeding

 

Als u een fretje van jongs af aan in huis neemt zo van rond de 8 weken, dan moet u deze vaak tot zeer vaak in de hand nemen. Dan worden het hele lieve huisgenootjes. Zo'n jong fretje kun je helemaal naar je hand zetten, hier bedoel ik mee te zeggen dat je ze nog alles geleerd krijgt. Ze zijn zeer gedreven om te leren.Ze willen overal op bijten, zo ook op uw vingers. Dat kan best pijn doen als ze een beetje hard bijten, met een kleine tik op het snuitje en met een verheven stem foei ofzoiets kun je kenbaar maken dat ze dat niet mogen. Als je iets meer gewend bent kun je ze ook in de onderkaak knijpen.
Rozijnen zijn fretten dol op, hier mee kun je ze dus belonen als ze iets goed doen, zoals bij een hond honde koekjes. In plaats van rozijnen kunt u ook katten snoepjes gebruiken, die gebruken we zelf vaak.

Hoe maak ik mijn fret zindelijk?
Maak de frettenbak goed vast in de kooi en zet het dier er direct na het wakker worden geregeld op. Geef het dier korte speeltijden buiten de kooi en zet hem om het kwartier weer even terug in de kooi en op de bak. Begin met het dier één kamer te laten verkennen. Later kan de speelruimte stap voor stap worden vergroot.

Hoe corrigeer ik verkeerd gedrag?
Bij hard bijten en andere ongewenst gedrag het dier in het nekvel pakken, toespreken en eventueel terugzetten in de kooi. Jonge pups corrigeer je door in het gezicht blazen en ze in het nekvel pakken. uitgebreid. Op onze website vindt u ook een overzicht van de herplaatsbare fretten.

Hoe oud kan een fret worden?
Een fret kan bij een goede gezondheid een leeftijd bereiken van 8 tot 10 jaar. Feitelijk blijkt de gemiddelde leeftijd iets lager te liggen.

Mag ik mijn fret wassen?
Ja dat mag wel, maar niet te vaak. Gebruik geen babyshampoo, maar een shampoo voor kittens of hondenpups, of een speciale frettenshampoo. Bedenkt u zich wel, dat hoe vaker u de fret wast hoe vetter zijn huid zal worden en hoe sterker ook zijn geur zal zijn.

Waarom bijten fretten?
Fretten bijten om verschillende redenen. Iedere situatie zul je persoonlijk moeten analyseren.

Hier komen een aantal voorbeelden.

  • Spelen: jonge fretten spelen altijd. De fretjes spelen met hun andere kameraadjes, happen naar elkaar, rennen weg enz. Dat is een spel voor ze. Ala je ze oppakt dan zullen ze dit ook doen. Dit gaat weer over als ze wat ouder zijn maar je moet de fret er wel op wijzen dat hij te ver gaat. Je kunt ze het bijten beter afleren als ze jong zijn dan als ze volwassen zijn.
  • Slechte opvoeding: bijv. door een mishandelde fret. Deze zal ook bijten en angstig zijn, meestal is het bij deze fret iets moeilijker om het bijten af te leren maar met veel geduld en genoeg aandacht gaat dit wel lukken. Houdt er wel rekening mee dat een fret gestraft moet worden als hij/zij bijt,. want wie wil er nu een fret die niet tam is en constant je vingers opeet.

MAAR Houdt er zeker rekening mee dat als de fret lief is dat je hem/haar beloond met iets lekkers want een dier mag natuurlijk niet alleen gestraft worden, maar een beloning is nog veel belangrijker!

Het afleren: Er zijn haast geen fretten die niet tam te krijgen zijn als je er genoeg tyd en aandacht aan besteed. Dan zijn alle fretten tam te krijgen. Er zijn verschillende methoden om het bijten af te leren. Ik zal er enkele hieronder vermelden:

  • Door in de onderkaak te knijpen
  • Pak de fret in zijn nekvel en zeg duidelijk NEE tegen hem/haar
  • Zeg duidelijk NEE tegen de fret en zet hem/haar terug in het hok
  • Door een tik(je) op zijn /haar neus te geven (sla de fret dus geen bloedneus)
  • Pak de fret op bij zijn/haar nekvel en blaas in het gezicht

Er zijn natuurlijk nog veel meer methoden, maar iedereen doet het weer op zijn eigen manier

Wat nu als de fret niet meer loslaat?
Zet de kraan aan en hou het hoofd van de fret eronder, hij/zij zal ongetwijfelt los laten en schrikken van het koude water.

Ook hiermee geldt: iedereen doet het op zijn eigen manier. Het zijn gewoon een aantal tips.

 

Verzorging:

 

Bij de geboorte wegen de naakte kleine puppy's ongeveer 9 tot 11 gram en ze zijn ongeveer 6 centimeter lang.De pups zien en horen nog niks bij de geboorte door zacht te gaan piepen maken ze de moeder duidelijk dat ze willen eten. Tot dat de pups 3 weken oud zijn hoeft u er zelf niks aan te doen de moeder zorg dan overal voor ze zorgt dat de diertjes genoeg te eten krijgen en ze houd het nest schoon
DE 2 DE WEEK: Dan hebben de fretjes het 6 voudige van hun geboorte gewicht berijkt de moeder gaat nu ook langzaamerhand brokjes in het nest leggen zodat de puppy's eraan kunnen zabbelen als de fretjes 21 dagen oud zijn kunt u ze wat gaan bijvoeren met zacht voor voor pups/kittens
DE 3 DE WEEK: Dan begint de vacht langzaam op kleur te komen dan kunt u langzaam zien wat voor kleur het fretje
DE 4 DE WEEK: Dan gaan de ogen open en kunnen de diertjes ook horen. het is niet raar als het ene oog pas 2 dagen later opgaat als de ander
DE 5 DE WEEK: Nu gaan de diertjes op ondekkings tocht ze zullen alles gaan bekennen
En het gaat er nu om dat u veel contact met de fretjes hebt wand hoe meer aandacht ze krijgen zal bepalen hoe ze zich gaan gedragen als ze ouder zijn Dus geeft u ze veel aandacht dan zullen de fretjes heel lief worden
DE 8 STE WEEK: het is nog wel erg vroeg maar vanaf nu zou u de fretjes van de moeder af mogen halen zelf zou ik ze nog eventjes laten zitten tot ze 9 weken oud zijn.

Frettenshampoo
Ook hier weer de mogelijkheid om babyshampoo of honden- of kattenshampoO te kopen. NIET DOEN !!! Fretten hebben een heel specifieke pels en deze vraagt ter verzorging een specifieke frettenshampoo. Het gamma van frettenshampoos is vrij uitgebreid en momenteel zijn er zo'n 5 verschillende te koop in België.

Tip: Vouw een grote badhanddoek in twee en stik twee zijden dicht, zodat je een zak bekomt. Plaats de fret in de zak en hij/zij zal zichzelf afdrogen.

Oorreiniger
Met een wattenstaafje kan je nooit helemaal tot in het oor reinigen, vandaar dat je eerst oorreiniger in het oor doet, het oor masseert van binnen naar buiten toe (en zo het vuil losweekt en naar boven duwt), om daarna met het wattenstaafje het vuil te verwijderen. Oorreiniger behoort dus tot de basisuitrusting en kan eveneens in de dierenzaak of bij de dierenarts gekocht worden. Let wel op dat de aangekochte oorreiniger ook voor fretten mag gebruikt worden.

Tip: Oorreiniger is GEEN middel tegen oormijt. Informeer hiervoor bij je dierenarts.

Speciaal nageltangetje
De dagdagelijkse nagelknipper is niet geschikt om frettennageltjes te knippen omdat je hiermee de nageltjes eerst plet, vooraleer je ze knipt. Gevolg: gespleten nageltjes waardoor de fret gemakkelijker zal blijven hangen in hangmatje of slaapzak. Daarom koop je best een guillotineknippertje of vogelschaartje. Het gemakkelijkst te gebruiken zijn de nageltangetjes voor vogeltjes.

Oorstokjes
De gewone oorstokjes zoals wij ze kennen zijn geschikt om de oortjes van fretjes te zuiveren.

Ferretone
Dit produkt kan je heel wat geworstel besparen tijdens het knippen van de nageltjes. Doe een druppeltje op de fret zijn/haar buik en terwijl de fret lekker geniet, kan jij de nageltjes ongestoord knippen.

Borstel voor de pels
Er zijn twee ruiperiodes per jaar en een fret is niet capabel om zelf haarballetjes aan te maken en uit te scheiden. Daarom is het beter te voorkomen dan te genezen en het fretje een dagelijkse borstelbeurt te geven. Het meest doeltreffende borsteltje is de hondenborstel met kleine metalen geplooide tandjes. Het fretje ondergaat de borstelbeurt wel met tegenzin. Let op dat je met de borstelbeurt geen gevoelige plaatsen pijnigt.

Haarbalpasta
Als er regelmatig wordt geborsteld tijdens ruiperiodes, is deze overbodig. Indien het toch nodig blijkt, kies dan een haarbalpasta specifiek voor fretten.

Een goed frettenboek
Er bestaan vier Nederlandstalige frettenboeken, waarvan er twee goede en twee minder goede. Om te weten te komen dewelke wel geschikt zijn, neem je best even contact op met een frettenvereniging. Zij verkeren in de ideale positie om de inhoud van deze boeken te toetsen aan de realiteit. Neem ook nooit alles uit deze boeken letterlijk over, maar zoek een gulden middenweg tussen theorie en eigen ervaringen.

Een frettenclub
Een lidmaatschap bij een club zoals "De Fretten-Ark", kan je soms heel wat verder helpen. Je bent trouwens nooit te oud om bij te leren. Deze mensen houden zich al jaren bezig met het verzorgen, opvoeden, opvangen van deze lieve huisdiertjes. Ga dus gerust te rade bij hen. Het welzijn van de fret wordt door hen hoog in het vaandel gedragen.
Deze club heeft ook een aantal diensten ter beschikking, die ooit wel eens van nut kunnen zijn.

Een goede dierenarts
Rond fretten bestaan nog zeer veel misverstanden. Sommige dierenartsen hebben hun specialisatie op een andere gebied en zullen je fretjes wel goed kunnen opvangen, maar wat als er meer aan de hand is? Daarom is het aan te raden een dierenarts te kennen die gespecialiseerd is in fretjes, of zich hiervoor exceptioneel inzet. De meeste dierenartsen zullen je eerlijk antwoorden op de vraag of ze "wel of niet" genoeg van fretjes kennen om een volledige medische ondersteuning te geven.

Kleding voor fretten
Een fret heeft een pracht van een pels. Waarom deze verstoppen achter kleding. Een fret kan trouwens temperaturen tussen -5° en +25° perfect aan.

Deodorant
Bij een goede verzorging en voeding geeft een fretje niet meer geurhinder dan een hond of kat. Niet nodig dus om het dier te besprenkelen met allerlei geurtjes.

Geurpoeder in de frettenbak
Aangezien dit een poeder is en de fret een zo stofarm mogelijke bakvulling moet hebben, doet je hier meer kwaad mee dan goeds. Bij een goed onderhoud van de frettenbak heb je ook hier weinig geurhinder.

 

Huisvesting:

 

Nu gaan we het hebben over de huisvesting van de fret. Het is mogelijk om de fret het gehele jaar in een buiten kooi te houden, maar het is niet mogelijk om een "huiskamer fret" in het koude jaargetijde naar buiten te laten gaan, daar kunnen ze niet goed tegen. Het is dan aan te raden om ze in de zomer naar buiten te doen, dan kunnen ze aan het temperatuurverschil wennen. Dan gaat hun vacht ook mee ruien met de jaargetijde.

Maar een fret komt beter tot zijn recht in de huiskamer, omdat ze daar hun meeste benodigde aandacht zullen krijgen.

Omdat fretten goed zindelijk te krijgen zijn, is het dus ook mogelijk om een kattenbak in de huiskamer te zetten en kunnen ze ook los in de huiskamer lopen.
Let wel op, het zijn verschrikkelijke nieuwschierige beestjes. Ze willen overal op, in, aan, onder, en tussen. Hoewel ze in tegenstelling niet aan meubels gaan knauwen en zo. Maar ze kunnen toch een behoorlijke rommel maken, bijvoorbeeld alle bloempotten omspaaien, de post doorzoeken en ga zo maar door.
De meest makkelijkste oplossing is een eigen plekkie, bijvoorbeeld een mooie kooi. Daar kunnen ze dan in als u bijvoorbeeld niet thuis bent, of u heeft er even genoeg van, dat dan de fret een eigen plekje heeft om zich terug te trekken. U kunt bijvoorbeeld een grote cavia kooi aanschaffen, dat is al groot genoeg. Alleen extra beveiliging op de deurtje is geen overbodig iets, een fret is meester in uitbreken. Maar u kunt het zo luxe maken zoals u zelf wilt.
Als u zelf handig bent kunt u ook zelf een mooi onderkomen maken. Hiervoor zijn de afmetingen als u 1 of 2 fretten heeft ongeveer: 120 x 50 x 50 cm. U zet er dan een kattenbak in en een soort hokje waar de fret zich kan terug trekken om te rusten of slapen. Leg er ook wat doeken in waar de fret zich in kan woelen.

Gebruik wel goede materialen. Gebruik geen porreuze materialen en laat geen kieren over, u moet het wel makkelijk schoon kunnen maken en houden.
Een buiten kooi kunt u zo groot maken als u tuin het toe staat. Maar zorg ervoor dat ie fretbestendig is! Want zoals eerder in dit stuk besproken is, ze zijn meester in uitbreken.

Je moet geen onderkomen plaatsen recht in de zon, temperaturen boven de 30 graden kunnen ze niet goed aan en recht in de zon kunnen ze een zonnesteek oplopen en dat is dodelijk voor een fret. Zorg ervoor dat de kooi niet direct naast de verwarming of in het directe zonlicht staat.

BENODIGDHEDEN

Kooi
De kooi zelf kan het best bestaan uit een plastic onderbak en traliewerk dat bovenop deze plastic bak rust. Een fretje vraagt een kooi bestaande uit meerdere verdiepingen, deze moeten bestaan uit volle plaat en niet uit traliewerk. Dit in verband met het penisbeentje van een rammetje dat een weerhaakje bevat. Het dier kan zich aan een platform uit traliewerk ernstig verwonden wanneer hij zichzelf van het platform laat glijden. Een kooi voor één fretje heeft een minimum grootte van 90 X 50 X 60 cm. Oftewel 0,27 m². Per bijkomend fretje rekenen we daar 1/3 van de grootte bij.

Tip: Eén of meerdere musketonhaken aan iedere deur van de kooi, zorgen ervoor dat fretlief niet uitbreekt.

Eetbakje
Een eetbakje bestaat het best uit zwaarder materiaal, zoals steen. Of je opteert voor een eetbakje dat vast staat op een statief of tegen de wand van de kooi. Zorg er in ieder geval voor dat het potje niet kan omgestoten worden, aangezien fretjes graag verhuizen, anders kan het wel eens zijn dat je alles constant kan opkuisen.

Tip: Plaats in de kooi het eetbakje ver van de frettenbak, jij eet toch ook niet graag vlak naast het toilet?

Drinkfles
We nemen wel degelijk een drinkfles. Een potje met water wordt ofwel helemaal uitgegraven, ofwel omgekieperd. Zorg dat je een drinkfles hebt die niet of weinig lekt. Voor raad kan je beroep doen op de handelaar waar je de materialen aankoopt.

Tip: Let op, want water bevat kalk. Ga dus regelmatig na of het balletje in het drinkstaafje niet dichtkalkt

Frettenbakje
In de meeste dierenzaken zal men je een driehoekig toilet verkopen. Bedank hier vriendelijk voor en vraag het kleinste formaat van rechthoekige kattenbak. De opstaande kant van zo'n bakje is ongeveer 10cm hoog. De grootte van de frettenbak zelf is 40 X 30 cm.. De driehoekige frettenbakjes worden al snel te klein, en dan gaat de fret gewoon buitenboord.

Tip: Boor twee kleine gaatjes in de zijkant van de frettenbak en bevestig deze met twee koordjes aan het traliewerk. Zo voorkom je dat de fret de frettenbak uit de hoek duwt …, om dan zijn behoefte in die hoek te doen.

Slaapzak en hangmat (3 stuks)
Inderdaad, drie hangmatjes zijn het minimum. 1 voor in de carrier, en twee voor in de kooi, zodat je elke week kan wisselen. Interessant is ook om tijdens de zomermaanden frissere hangmatjes te gebruiken (bv katoen) dan de gewolde stukken.

Tip: Was de hangmatjes en/of slaapzakjes niet met wasverzachter, aangezien sommige fretjes hiertegen een allergie ontwikkelen.

Carrier
Opgelet met de aankoop van een carrier. Kies er één uit met zeer kleine mazen in het voorste paneel. Kleinere fretjes kunnen hun hoofdje gemakkelijk tussen sommige traliewerken wriemelen en zouden zichzelf kunnen ophangen. Voor één fretje is een gewone kattencarrier groot genoeg. Als er meerdere fretjes in moeten, kies dan een groter model.

Tip: Kies een carrier waar je gemakkelijk een hangmatje kan in hangen, zo creëer je twee verdiepingen en voorkom je dat, als fretlief zijn/haar behoefte heeft gedaan, hij/zij er moet gaan inliggen.

Tip: Hang tijdens het transport geen drinkfles aan de carrier, maar stop wel regelmatig bij een grote rit om de fretjes drinken te geven. Tijdens het transport zou anders het drinkflesje blijven lekken en de slaap- en verblijfplaats van het fretje compleet nat maken.

Speelgoed
Een paar speelgoedjes zijn voor een fret steeds welkom. Zo kan je een fretje dolgelukkig maken met een simpele kartonnen doos. Knip enkele gaten in de flanken en kijk hoe ze zich als gekken amuseren.
Een ordinaire plastic zak, type Carrefour (knisperzakken), kan eveneens je fretje eindeloos speelplezier bezorgen. Hou er wel rekening mee dat dit soort speelgoed een constante babysit vraagt. Het fretje zou zich op een onbewaakt moment kunnen verstikken in de zak.
Zorg voor een hard plastic balletje, geen rubber, want hieraan bijten ze, spelen de kleine stukjes rubber binnen zodat deze voor een darmobstructie zorgen. Aangezien fretjes ook graag hun speelgoed eens in de frettenbak laten liggen, wordt het aangeraden om een gesloten balletje te nemen. Dit is het meest hygiënische en dus gemakkelijk te reinigen.

Tip: Het goedkoopste speelgoedje bevat soms het meeste speelgenot.

Frettengrit
De frettenbakvulling moet zo stofvrij mogelijk zijn. Schavelingen, hooi, stro en kattengrit zijn niet geschikt om hiervoor te dienen. Daarom kan je een geperst krantenpapier (Yesterday's News) nemen. Deze is stofarm, absorbeert perfect en bevat geen kankerverwekkende klontermiddelen, etherische oliën of harsen. Wanneer het frettengrit elke dag wordt uitgeschept, en één maal per week wordt ververst, heb je geen of zeer weinig geurhinder.

Tip: De grootste geurhinder die een fret meebrengt, komt voort van de frettenbak. Een goede hygiëne is hier dus echt op zijn plaats.

Droge frettenbrokjes
Droge frettenbrokjes winnen het op meerdere terreinen van blikvoeding. Het is en blijft de beste manier om fretlief te voorzien in alle behoeften. Er zijn momenteel zo'n negen verschillende voedingen te koop in België. Een fretje eet gemiddeld één Kg per maand, afhankelijk van zijn grootte en de periode van het jaar (aanmaak wintervet = meer eetlust). De frettenbrokjes dienen de ganse dag ter beschikking te staan.

Tip: Als je fretje(s) buiten de kooi spelen, neem dan voor die periode het eten weg. Zo voorkom je dat ze het eten gaan verstoppen op andere plaatsen en heb je gelijk een hulpmiddel (brokjes in gesloten potje om mee te rammelen) om hen terug vanzelf in de kooi te krijgen.

 

De Voortplanting:

 

Een vrouwtjes fret
Vrouwtjes worden seksueel rijp in de lente volgend op hun geboorte, oftewel op 6-12 maanden leeftijd. Het begin van de loopsheid wordt gekenmerkt door zwelling van het geslachtsdeel tot een koffieboon groot. Als de fret niet gedekt wordt blijft zij 6 maanden loops (van maart tot augustus). De eisprong treedt namelijk pas op na een dekking.

Als een fretje niet gedekt wordt, veroorzaken de hoge vrouwelijke hormoonspiegels een verminderde functie van het beenmerg (de zgn beenmergdepressie). Daar kan de fret erg ziek van worden.

De mannetjes fret
Mannetjes bereiken de pubertijd als ze 5-9 maanden oud zijn. Ze zijn seksueel actief van december tot juli. Mannetjes waar niet mee gefokt wordt, kunnen het beste op 6-8 maanden gecastreerd worden. Castratie maakt ze makkelijker in de omgang en verminderd de karakteristieke geur (stank). Daarnaast is een niet gecastreerd mannetje gedoemd tot een eenzaam leven want hij kan absoluut niet bij andere fretten worden gehuisvest. Hij zou de andere fretten, mannetjes of vrouwtjes dat maakt hem niets uit, voortdurend willen dekken. Dat kunt u de andere fretten niet aandoen !

Fokken met fretten
Vanaf 2 weken na het begin van de zwelling van het geslachtsdeel bij het vrouwtje kan men haar laten dekken.

Het beste kan het vrouwtje naar het hok van het mannetje worden gebracht. Het is raadzaam om de paring even in de gaten te houden omdat het er soms erg ruw aan toe kan gaan. Laat ze een paar uur tot hooguit een dag bij elkaar.

De drachtigheidsduur is 41-44 dagen met een gemiddelde van 42 dagen (6 weken). Vanaf 3-4 dagen na de paring gaat het vrouwelijke geslachtsdeel (de vulva) schrompelen, dit betekent dat er een eisprong heeft plaats gevonden. Blijft de vulva koffieboon groot dan kan het vrouwtje opnieuw gedekt worden want er is niets gebeurd.

Dat er een eisprong heeft plaats gevonden wil nog niet zeggen dat de dekking geslaagd is. Als de bevruchting niet goed is verlopen wordt het fretje NL. schijndrachtig.

Na 2 weken kan door het voorzichtig voelen in de buik worden vastgesteld of het fretje drachtig is. Vanaf 4 weken is het nog beter te voelen.
Zet een drachtig vrouwtje ruim voor de partus (minstens 1 week) apart. De bevalling verloopt meestal probleemloos. Zorg wel voor voldoende rust. De aanwezigheid van de eigenaar wordt tijdens de partus vaak wel op prijs gesteld.

Gemiddeld worden 8 jongen geboren.

Schijndracht
ls een vrouwtje gedekt wordt en er heeft een eisprong plaatsgevonden maar de bevruchting is niet gelukt, dan wordt het vrouwtje schijndrachtig. Deze schijndracht duurt net als een gewone dracht 42 dagen. Aan het einde van deze schijndracht willen deze vrouwtjes, gevolg gevend aan hun moederinstinct, andere fretten naar hun nest slepen. Dat kan tot vechten of toch minstens enige irritatie leiden. De melkklieren kunnen zich ook volledig ontwikkeld hebben. Zodanig zelfs, dat een vrouwtje jongen kan gaan verzorgen. Het komt zelfs voor dat ze jongen van een andere soort grootbrengen, zoals een kitten.
Meestal worden ze na een paar weken weer loops.

De jonge pups
Pasgeboren fretten zijn vrijwel naakt met enkele fijne witte haartjes. De dieren die later de wildkleur krijgen, hebben, in tegenstelling tot de albino's, een donkere lijn rond de rand van hun gesloten ogen.

De pups wegen 7-10 gram. De moeder kan meer pups groot brengen dan ze tepels heeft. Direct na de geboorte is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes al duidelijk. De afstand van de geslachtsopening tot de anus is bij mannetjes NL. veel groter dan bij de vrouwtjes.
De ogen en oren gaan rond de 28e dag pas open. De melkhoektandjes komen door op 2 weken. De blijvende hoektanden komen al door als de melkhoektandjes nog aanwezig zijn, op 47-52 dagen.

Vanaf 3-4 weken leeftijd kunt u de pups gaan bijvoeren met een papje van Nutrilon soya en Nutrix rijstebloem. Blikvoer voor kittens kan ook geprobeerd worden.

De pups kunnen op een leeftijd van 8 weken worden gespeend.

Beenmergdepressie bij loopse vrouwtjes
ls een vrouwtje niet gedekt wordt blijft ze 6 maanden lang loops, ongeveer van maart tot augustus. De hoge hormoonspiegels in het bloed veroorzaken een slechte functie van het beenmerg waardoor er minder bloedcellen geproduceerd worden. Dit kan aanleiding zijn tot bloedarmoede, een tekort aan bloedplaatjes waardoor bloedingen en infecties zoals een baarmoederontsteking. Loopse vrouwtjes kunnen al vanaf 2 maanden na het begin van de loopsheid, tengevolge van deze aandoening sterven. Meestal duurt het wat langer voor er ernstige problemen ontstaan en sommige fretjes zijn jaar in jaar uit loops zonder al te grote problemen.

Eigenaren die deze complicatie niet kennen gaan meestal te laat naar de dierenarts. Behandeling is moeilijk en de meeste echt zieke dieren sterven.

Symptomen:
De eerste symptomen zijn een loops fretje met wat slijmerige uitvloeiing uit de vagina, gewichtsverlies, te bleke slijmvliezen en kaalheid onder de buik en van de staart. In de ernstige, meestal fataal verlopende gevallen wordt de fret lusteloos en wil niet meer eten. Er kunnen diverse bloedingen in de huid optreden, het dier kan verlamd raken en er kunnen een baarmoederontsteking of longontsteking ontstaan.

Behandeling:
Als de conditie het toe laat, is een sterilisatie de beste oplossing. Bij een zieke fret kan de narcose een te groot risico worden, dan kan een injectie met 50-100 IE HCG een goede mogelijkheid zijn om het vrouwtje uit de loopsheid te halen.

Voorkomen:
Het beste kunnen vrouwtjes waar niet mee wordt gefokt, gesteriliseerd worden op 6-8 maanden leeftijd. Het is ook mogelijk om bij de dierenarts een anti-loopsheid injectie te halen. Nadeel is dat de loopsheid soms na 1 maand weer terug komt en dat door deze injectie een grotere kans op baarmoederontsteking ontstaat.