×
Vogels - kanarie

De Aankoop

 

Er zijn verschillende manieren voor het houden van kanarievogels :

  • Een vogel voor in de huiskamer .
  • Enkele vogels om mee te kweken .
  • Enkele vogels om in de volière te plaatsen.
  • Als je tentoonstellingsvogels wil houden,en wil tentoonstellingen gaan spelen.

Maar welke manier je ook kiest de vogel die je aankoopt moet gezond zijn ,en je wil er nog jaren plezier van hebben en het liefst zonder problemen. Hier onder geef ik een aantal punten waar je op moet letten bij aankoop van een vogel.

Koop je vogel na de rui periode omstreeks augustus. Koop altijd een jonge vogel ( kun je zien op de ring ). De vogel moet helder uit zijn ogen kijken. Geen tranende ogen. De vogel moet rustig ademen ,geen krakend en piepend geluid maken . De vogel mag niet ademen en terwijl op en neer wippen met de staart. Er mogen geen uitwerpselen zitten aan het uiteinde van de stuitbevedering. Als je de vogel op de buik blaast mag dit niet rood of blauw of mager zijn.

Als je blaast moet deze een babyhuidkleur laten zien.

De vogel moet een gladde glanzende bevedering hebben. Let op als er geen vedermijt en/of luizen aanwezig zijn.

De aankoop van een vogel is zoals eerder vermeld het beste in de maanden augustus -eptember ,koop altijd een jonge vogel,en koop deze bij een kweker bij u in de omgeving, dat is de beste methode .Uiteraard zijn er ook dierenzaken die deze vogels aanbieden. Het is aan u de keuze maar controleer wel de boven vermelde punten ,of neem een wat ervaren kweker mee om met u de keuze te maken. Weet wel als je een rode kanarie koopt dat deze na een tijd weer zijn kleur zal verliezen. Geef je vogel een goede zaadmengeling ,en af en toe wat eivoer 2 à 3 maal per week. Dit kan je zelf ook maken: doe een gekookt ei (8 min koken) fijn onder 3 beschuiten en dit kan je dan geven aan je vogels (bewaren in de koelkast).Ik wil je waarschuwen voor een teveel aan groenvoer, dit werkt darmstoornissen in de hand. Het is beter is dit niet te geven. Wel kan je af en toe een stukje appel en of appelsien geven.

Herkennen geslacht
Voor vele kanariekwekers is dit vrij goed te herkenen . Meestal geeft de kleur en of de vererving al het resultaat aan ,of het nu een man of pop is . Maar ook deze kanariekwekers zitten er wel eens naast ,ik zelf moet ook bekennen dat het wel eens mis loopt bij het vaststellen van het geslacht. Meestal is het de periode na de rui dat de vogels moeilijk te herkennen zijn. Geleidelijk aan komt het geslacht toch naar voren. Een van de makkelijkste manieren is nog altijd het fluiten van de mannetjes ,maar ook hier is een kleine kans dat het ook hier mis gaat ,want ook een pop kan wel eens wat zitten pruttelen.

Vogels houden na de kweek
Zoals er meerdere malen geschreven is, is het altijd beter als je de ruimte er voor hebt om de jonge en de oudere vogels te scheiden van elkaar. De voornaamste reden is vechtpartijen maar ook het verenpikken komt dan zeker minder voor. De oude(re) mannetjes worden bij de meeste kwekers voorzien van een extra knijpringetje zodat dit nooit een probleem hoeft te zijn om in het voorjaar je oudere man weer te herkennen. De overjarige popjes worden uiteraard niet voorzien van een knijpring .en worden ook het beste gescheiden van de oudere mannen gehouden in de volière. De jonge vogels worden in een aparte volière en/of ruimte gehouden, zodat men hier een goed overzicht op houdt .

Herkennen van man of pop door de kleur
Bij een vrij groot aantal soorten kanarievogels ,(en uiteraard ook in het wild ) kan men het geslacht vast stellen aan de kleur-uiting. Bij vele vogels zal het geen probleem zijn, bij andere zal toch de nodige kennis aanwezig moeten zijn om het geslacht vast te kunnen stellen . De standaard eisen kunnen dikwijls al een goede indicatie geven als je twijfelt. Ik wil er een aantal opnoemen ,maar allemaal dat is wel wat te veel gevraagd ,maar een goede indicatie kan ik zeker geven deze zijn:

Herkenbaar aan de kleur of tekening
Alle Mozaïeken zijn goed te kennen Type 1 POP Type 11 Man.

  • Bij de Pheao kanaries duidelijk verschil in tekening Man en of POP.
  • Bij de Bruine kanaries verschil in kleur .
  • Bij de Agaten licht verschil in kleur op het rugdek ,pop iets meer bruin op de rug.
  • Bij de Passtellen ook een verschil van kleur waarneembaar.
  • Bij de Vogels in de zwart-reeks hebben meestal de popjes iets meer bruin op rugdek.
  • Bij de Opalen zal meestal ook het popje iets meer bruin op het rugdek laten zien.
  • Bij de Geel -vetstof zal het popje meestal een lichte nekschimmel laten zien.
  • Bij de Rood-intensief zal ook het popje een lichte nekschimmel laten zien.
  • Bij de Roodschimmel zal de pop een te veel aan nekschimmel laten zien.
  • ...

Een ervaren kweker ,en of keurmeester kan deze lijst nog een heel stuk aanvullen ,kennis en ervaring spelen hier een grote rol in. Maar je ook verdiepen in de standaard eisen van een kanarie kan je hier een heel stuk in helpen .

Enkele anderen herkennings punten voor het geslacht zijn : Deze zijn er nog wel maar een heel stuk minder, zoals al eerder vermeld is het fluiten een goede herkenning . Maar ook een opvallende vaststelling is ook de houding van de man . Deze is over het algemeen meer fier gericht ,hoog staand op de pootjes, zich flink oprichten , ook is het geheel dan iets slanker in uitzicht als de pop. En ook zal hij zijn plaats goed blijven verdedigen. De pop is meestal iets meer gedrongen ,en zal minder fier op haar pootjes staan, tevens zal de pop tsjilpen ,en of een lokroep (antwoorden) geven op het fluiten van een man. En zoals hierboven al vermeld kan de kleur dikwijls al een goede indicatie zijn. Bij vele kwekers die aan selectieve kweek doen met een goed kweekboek, kan men bij veel vogelsoorten al in het nest zeggen als het mannen of popjes zullen worden .Maar dit vraagt al wat meer kennis in de erfelijkheid.

De geslachtsherkenning van de man. Deze is goed op te merken tegen de tijd dat deze in geslachtsconditie komt ,ofwel is gebracht door kunstmatige verlichting en temperatuur. Uiteraard moet de leeftijd van de vogel omstreeks negen maanden zijn. Een man sext men door te blazen op de buik tegen de stuitbevedering aan. Dus de vogel in je hand met het kopje van je af, als je nu blaast tegen de stuit bevedering in dan zie je ongeveer een opstaand tapje van ongeveer 5 mm lang staan, iets schuin naar achteren toe met daar op en om wat stuitveertjes. Tevens is het onderlichaam achter de tap van de vogel licht ingevallen, dit zijn duidelijk de kenmerken van een man die goed in geslachtsconditie is. Het zal verder duidelijk zijn dat zo'n vogel erg fier is, agressief, en ook erg fel zal fluiten.

De geslachtsherkenning van de pop . Deze herkenning is, zeker als de vogel niet in broedconditie is, moeilijker vast te stellen. Buiten de herkenningspunten van de kleur en/of schimmel sporen. De vogel moet ook minstens de leeftijd hebben van ongeveer negen maanden. Een pop die nog niet in broedconditie is, blaas je weer op de stuit zoals hierboven beschreven. Hier zie je dan ook een lichte verdikking (geen tap) maar een iets bredere opstaande verdikking van het onderlichaam (cloaca), het geheel met lichte dons overdekt. Een pop die nu in broedconditie is of komt laat het volgende zien: de lichte verdikking vloeit volledig weg, en het uitende van de stuit (cloaca) neemt de vorm aan van het stompe gedeelte van een ei. Tevens is het onderlichaam zo goed als kaal, dit noemt men de broedvlek zodat de pop zijn lichaamswarmte nog beter kan overdragen aan de eieren.